Boek: Matched – Ally Condie

0

Dit boek heb ik echt al heel lang geleden gelezen, maar deze week heb ik het tweede en derde deel van deze trilogie ook gekocht, en toen kwamen al mijn gedachten van het eerste boek weer op. En Rens heeft hem ongelezen in de kast staan, dus ik dacht: laat ik hem en andere mensen ervan overtuigen dat dit boek wel het lezen waard is.

Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

Heb ik dit niet al eens eerder gehoord? 

Als je puur en alleen naar het verhaal kijkt, is het niet zo origineel. Integendeel, zelfs. Kijk naar boeken als Verwelken (Chemical Garden Trilogie) van Lauren DeStefano, of naar De Selectie van Kiera Cass, of naar De Test van Joelle Charbonneau, of naar Delirium van Lauren Oliver. Allemaal goede boeken, maar origineel? HAHAHAHAHA nee.
Maar daarom lezen we ze, right? Omdat we dan een beetje weten wat we kunnen verwachten. Zodat we lekker bevooroordeeld het boek in kunnen gaan. Zodat we herkenning kunnen zoeken, referenties, overeenkomsten. Eigenlijk is dat heel vreemd.
Hoe dan ook, ik dwaal een beetje af. Wat ik wil zeggen is, is dat bij veel boeken het verhaal hetzelfde is, maar toch niet. Bij Matched is dat ook zo. Het is redelijk voorspelbaar, maar doordat Ally Condie zo veel details en zoveel kleine dingetjes over de wereld vertelt, geeft het een ander gevoel dan andere boeken. En dat is fijn. Het geeft het gevoel dat het toch niet zo cliché is, en het maakt de wereld heel echt.

Wat ik wel moet zeggen, is dat Ally Condie’s schrijfstijl soms best vervelend kan zijn, naar mijn mening. Het is heel erg poëtisch, en daar moet je wel maar van houden. Ik vind het over het algemeen erg mooi, maar soms ook weer niet. Vooral bij dit boek, voor het merendeel vond ik het niet zo prettig. Het hield de vaart en de spanning uit het verhaal. Het boek werd er erg traag van, en dat was jammer, want ik had wel het gevoel dat Condie de spanning en vaart probeerde op te bouwen, maar dat mislukte door haar schrijfstijl, wat erg jammer is.
Begrijp me niet verkeerd: de schrijfstijl is niet slecht of dergelijks, maar wel heel erg vaartremmend. Als je van wat rustigere boeken houdt, is dit juist een positief iets. Maar ik vond het zelf niet zo, ook omdat ik, juist daardoor het langzamer ga lezen en het boek minder snel uit krijg.

Maar door de schrijfstijl werden sommige scènes ook ronduit saai. Ik bedoel, de hoofdpersoon Cassia doet er 6 pagina’s over om überhaupt over een heuvel te klimmen. Het maakte het sms ook een beetje langdradig, en dat was jammer. giphy (10)

Whoops! Het verhaal kukelt om 

Door het boek heen vond ik het verhaal ook niet echt sterker worden. Het werd niet echt beter, alleen maar voorspelbaarder. Maar het bleef nog wel interessant. Want je weet dat er iets drastisch gaat gebeuren, maar je weet niet hoe, en als het dan ook nog eens een beetje langzaam is, wordt het een tikkeltje vervelend.
Maar, het verhaal, echt tegen het einde aan, wordt wel beter. Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar tegen het einde merk je wel wat ik bedoel.

De personages zijn allemaal goed uitgewerkt en erg fijn. De hoofdpersoon Cassia komt heel prettig, sterk en nieuwsgierig over. Ze staat sterk in haar schoenen, maar maakt ook een hele moeilijke mentale fase in haar leven mee, en hoe ze daarmee worstelt, is mooi en realistisch geschreven.
Ook Xander en Ky komen goed over. Ky vond ik een beetje té goed, maar oké. Misschien we wel meer van zijn imperfecties in het tweede boek. Xander was daarentegen niet het sulletje wat ik eerst dacht dat hij was, dus daar was ik blij om.


Titel: Matched
Auteur: Ally Condie
Serie: Matched Trilogie
Genre: Young Adult, Dystopisch, Sci-fi, Romantiek, Drama
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: €17,95
285 pagina’s

 

Vermakelijk

 • Plot
  5
 • Personages
  7
 • Wereld
  6
 • Schrijfstijl
  5
 • Gebruikers Ratings: (0 Stemmen)
  0
  Your Rating:
Summary

Al met al is Matched, niet erg origineel, maar wel erg goed uitgewerkt. Niet erg snel, maar wel interessant. De hoofdpersoon Cassia is erg fijn, en na het lezen van het einde wil je gewoon weten wat er verder gaat gebeuren!

58%
58
aardig!

Laat een reactie na:

CommentLuv badge