Film: Steve Jobs

0

Steve Jobs is een modern mythologisch figuur geworden na zijn dood. Eigenlijk was hij dat al voordat hij doodging in 2011, maar door alle boeken en films is hij tot een soort moderne god verheven. Deze aandacht werkt twee kanten op, aan de ene kant worden zijn successen toegeschreven aan genialiteit, terwijl zijn mindere eigenschappen compleet de grond in geboord worden, en hij wordt neergezet als tiran. Ik heb geen idee wat is aangezet en wat niet, we moeten het doen met meningen van anderen, maar het levert in ieder geval interessante verhalen op. Zo ook deze film, wat al de tweede film is over Steve Jobs, na de film Jobs uit 2013 met Ashton Kutcher in de hoofdrol. Deze keer wordt de, door Jobs zelf gesteunde, biografie van Walter Isaacson als basis gebruikt, en speelt Michael Fassbender de rol van Jobs.

Het verhaal focust zich op drie belangrijke periodes uit het leven van de Amerikaanse computerpionier Steve Jobs. In elke periode staat de lancering van een nieuw product centraal: de Macintosh in 1984, de NeXTcube in 1988 en de iMac in 1998. In de aanloop naar de drie productvoorstellingen wordt Jobs backstage steeds geconfronteerd met verschillende problemen en kennissen, waaronder computeringenieur Steve Wozniak, marketingverantwoordelijke Joanna Hoffman, softwareontwikkelaar Andy Herzfeld, Apple-directeur John Sculley, zijn ex-vriendin Chrisann Brennan en hun dochter Lisa.

3. 2. 1. Launch

Zoals ik al zei is dit boek gebaseerd op de biografie. Daar zit alleen een addertje onder het gras: in die biografie zitten geen scenes. Geen uitgebreide dialogen zoals in de film, maar interviews met heel veel mensen die bij elkaar geplakt zijn om een mooi geheel te krijgen. Niet heel charmant voor een film, en daarom zijn er drie lanceringen van producten uitgekozen. Heel mooi bedacht: het draait om Jobs, er zijn vele mensen die iets van hem willen, we zien Jobs aan het werk, en het is een snelkookpan van emoties en stress. Er staat een tijdslimiet op, dus er zit een soort spanning in de scenes, en iedere periode bouwt op naar die lancering. Ook zijn de stappen in tijd heel mooi te zien.

Qua verhaal is het te merken dat het om Jobs draait: hij is namelijk de enige, samen met zijn dochter Lisa, die groeit als personage. We beginnen met een hele starre, kille Jobs, die niet bezig is met andere personen en compleet opgaat in zijn werk. Dit is het typische beeld wat de media tegenwoordig van hem schetst, en het komt ook naar voren in de biografie. Naar het einde van de film krijgt Steve steeds meer compassie, en krijgt hij meer connectie met de andere mensen. Zijn dochter Lisa is in het begin de nieuwsgierige dochter, die geniet van de spaarzame momenten die ze met haar vader kan doorbrengen, maar ze wordt opstandiger en kritischer naar Steve toe, en is een van de weinige personen die echt tot hem door weet te dringen.

De dialogen in deze film zijn compleet verzonnen, dit heeft de schrijver van het script zelf toegegeven. Dat is op zich geen punt, verfilmingen van waargebeurde verhalen staan niet bekend om accuraatheid, en dat is ook in deze film wel te merken. Deze film is puur fictie, en het is zonde dat de indruk gewekt wordt dat het om een biopic gaat. De atmosfeer van de plekken is fantastisch, en geeft een mooie weergave van de lanceringen, waarvan vele afbeeldingen en video’s online te vinden zijn, maar de personages en dialogen zijn misschien wel gebaseerd op echte mensen, maar zijn onvolledige weergaven van hun inspiratoren. Dat doet deze mensen, en vooral Jobs tekort. Doordat alle situaties min of meer bedacht zijn, kunnen de makers van de film precies de karaktertrekken laten zien die zij willen laten zien. Dit zorgt, zeker in het begin, voor een onvolwassen beeld, en de groei in empathie die Jobs maakte bij en na zijn tijd bij NeXT is niet heel aanwezig. Ook Steve Wozniak wordt directer neergezet dan hij daadwerkelijk in persoon was, zei hij zelf in een interview.

He, jou ken ik!

SteveJobs3.0.0De casting is op zich goed gedaan. Michael Fassbender is in het begin niet echt de Steve Jobs die ik me voor de geest kan halen, maar hij versmelt langzaam met zijn rol, en de acteur verdwijnt naar de achtergrond. Kate Winslet is direct Joanna Hoffman, die zet een fantastische weergave neer en voelt hard, strak, onzeker maar ook liefdevol aan, vaak ook allemaal tegelijk. Dan komen er een paar acteurs die op zich goed spelen, maar die ik niet los kan zien van vorige rollen. Jeff Daniels speelt John Sculley, en dat is een rol die hij goed kan spelen, een oudere, wijze zakenman die wijze raad moet geven en af en toe flink tegengas. Dat doet hij meesterlijk in de tv-serie The Newsroom als Will McAvoy, en die weergave verschilt niet veel met hoe hij nu overkomt. Dat maakt het voor mij lastig om naar John Sculley te kijken in plaats van Daniels/McAvoy. Bij Seth Rogan’s weergave van Steve Wozniak heb ik hetzelfde, maar daar verschilt deze rol zo erg van de rest van het repertoire van Rogan, dat het minder storend is. Rogan speelt ook heel goed, en zet een, weliswaar wat krachtigere, maar wel betrokken versie van Wozniak neer.

Titel: Steve Jobs
Cast: Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogan, Michael Stuhlbarg, Katherine Waterston
Duur: 122 min
Genre: Biografie, Drama
IMDB rating: 7.3/10

 • Plot
  9
 • Personages
  9
 • Setting
  9
 • Vertelwijze
  9
 • Accuraatheid
  5
 • Gebruikers Ratings: (0 Stemmen)
  0
  Your Rating:
Summary

Als je het realismegehalte uit het raam gooit, en gewoon kijkt naar wat je voorgeschoteld krijgt, is dit een bijzonder goede film. Het verhaal zit goed in elkaar, de personages zijn fijn om naar te kijken en de sfeer van de lanceringen is tot in de puntjes verzorgd. Ga je het echter vergelijken met de echte personen, waar de film je wel een beetje toe uitnodigt, dan vallen de misstappen op. Als film op zichzelf is het een zeer geslaagde film.

82%
82
Mooi

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Laat een reactie na:

CommentLuv badge