Eerste indruk: Daredevil seizoen 2

2

Afgelopen vrijdag bracht de Netflix-man/vrouw ons een nieuw seizoen van Daredevil. Ik heb inmiddels vier afleveringen gezien, en ik zit er weer helemaal in. Maar dit seizoen zet me tot nu toe ook meer aan het denken dan Marvel tot nu toe voor elkaar gekregen heeft, en het wordt zelfs filosofisch bij vlagen. Nieuwsgierig? Lees lekker verder! Wel wat spoilers voor Daredevil seizoen 1, mocht je dat nog niet gezien hebben (nu stoppen met lezen en gaan kijken dan, ok?).

Na het verslaan van Fisk aan het eind van het vorige seizoen, is er nu een nieuwe slechterik in town: the Punisher. Deze man gebruikt buitensporig veel geweld, maar lijkt dezelfde doelwitten aan te vallen als Daredevil.  Ondertussen nemen de spanningen tussen Matt en Foggy toe, wordt Karen wantrouwiger en moeten er ook rechtszaken worden gewonnen om de zaak draaiende te houden.

The new guy in town

Het gat dat Wilson Fisk heeft achtergelaten in de onderwereld van Hell’s Kitchen wordt opgevuld door meerdere nieuwe gangs, die elkaar hevig bevechten nu de hele status quo verdwenen is. Totdat de Ierse drugshandelaren finaal overhoop geschoten worden, want dan blijkt ook de Punisher in New York te zijn aangekomen. Waar de makers van de serie vorig seizoen tot aflevering 9 (van de 13) wachtten totdat Fisk en Daredevil elkaar ontmoetten, is het nu in aflevering 1 direct raak. Matt is geen partij, en wordt verslagen.

Ik vind het een goed seizoen. Het verschil met het vorige is goed te merken, er zit wat meer actie in, en het is meer Daredevil vs the Punisher, niet alleen fysiek, maar ook mentaal en ideologisch. Is the Punisher de slechterik omdat hij de andere slechterikken afmaakt, of is Daredevil zwak dat hij ze in leven laat? Of is Daredevil juist sterker omdat hij het verlangen de bad guys te doden weerstaat en het aan de wet overlaat? Maar is dat niet het uitstellen van het probleem naar wanneer ze weer vrij komen? Zo zet dit seizoen je aan het denken. Niet iedereen is zwart en wit, en zeggen de manier waarop iemand iets doet wel iets over de motieven? Is kwaad met kwaad bestrijden altijd slecht? En werkt het geloof in de wet wel zo goed, lost dat iets op?

Zeg niet zwart, zeg niet wit

daredevil-season-2

Dat vind ik de kracht van dit seizoen, en dit is ook waarom ik graag de comics lees. In de Marvel-comics krijg ik namelijk vaak meerdere kanten te zien, doordat verhaallijnen meerdere hoofdpersonages beïnvloeden. Dit moedigt aan een kant te kiezen en na te denken over wie er gelijk heeft, of wiens aanpak jou het meest aanspreekt. De Marvel-films hebben dit tot nu toe nog weinig gedaan, dat zijn vooral afgeronde verhalen vanuit één hoofdpersoon, en daardoor ook een stuk zwart-witter, zelfs de Avengers-films. De nieuwe Captain America: Civil War lijkt al meer op de comics in dat punt, een verhaallijn met twee kampen, waarvan er niet per se één beter is dan de ander. En ook in Agents of S.H.I.E.L.D. heeft dit seizoen wat meer discussie gezeten. En dat is de kracht van Marvel, de kracht van de strips, en nu ook de kracht van dit seizoen van Daredevil (tot nu toe). En ik vind het heerlijk. Het ze me aan het denken over moraal, over de wet, en het geloof daarin. Ik ben na de afleveringen nog steeds bezig in mijn hoofd met de serie.

Daredevil vs Jessica Jones

Ik weet ook wel gelijk weer waarom ik Daredevil fijner vind dan Jessica Jones: reden één is natuurlijk Charlie Cox als Matthew Murdock, die ik erg knap en goed vind. Maar Matt Murdock heeft een sarcastisch soort humor en een relativerend soort nonchalance, dat het iets minder zwaar en grauw maakt. Jessica Jones voelde heel somber aan, ook omdat het veel persoonlijker was. Zij was het slachtoffer, terwijl Matt vecht voor de zwakkeren in zijn omgeving. Dit geeft iets meer afstand tot het conflict, en de ruimte voor die humor. De balans is beter, maar Jessica Jones kruipt meer onder je huid, schuurt meer.

Ik ben erg benieuwd naar de rest van het seizoen, en het eindoordeel krijgen jullie zeker te horen hier. Heb jij al wat gezien van Daredevil? En wat vond je ervan?

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion2 reacties

  1. Ik heb alles gezien van Daredevil en oh mijn god wat is het goed! Ik moest vooral in het begin best wel wennen aan het geweld, want iemands hoofd kapot slaan met een auto deur is niet echt iets wat ik gewend ben :s . Maar ik ben echt zo blij dat ik verder ben gaan kijken! Ik vind ook bij Daredevil de discussie over goed en slecht heel indrukwekkend, ik denk dat ik nog nooit zo’n goede serie heb gezien! Je moet echt verder kijken! Het einde van seizoen 2 is echt mind-blowing!

Laat een reactie na:

CommentLuv badge