De Onbekende Hobby Tag!

1

Iedereen heeft wel een hobby, die je niet vaak aan iemand vertelt dat je die hebt. Omdat je je misschien gegeneerd voelt, of omdat je het vreemd vind, of gewoon zonder reden, dat kan ook natuurlijk. Wij hebben er ook een paar, en zullen er één aan de hand van 10 vragen aan jullie vertellen. Daarna zullen we 3 andere bloggers uitdagen hetzelfde te doen, wat ook de bedoeling is van deze tag. De bedoeling is om vreemde hobby’s een beetje meer bespreekbaar te maken, en om ons beter te leren kennen natuurlijk!
Nou, klinkt simpel toch? Let’s begin! 

1. Wat is een hobby waarvan weinig mensen weten dat je die hebt?

Rens: Ik speel trompet, nu zo’n 3 jaar, 2 jaar toen ik 11-12 was, en nu sinds een jaar weer. Ik speel eigenlijk alleen (nog) voor mezelf, en oefen vooral mijn basistechniek.
Daan: Ik (Rens ook, maar om het een beetje gescheiden te houden doe ik hem nu) schrijf. Op mijn blog, maar ook al sinds ik 8 ben gewone verhalen.

 

2. Hoe ben je bij deze hobby gekomen?

Rens: Ik speelde al iets van drie jaar blokfluit (lekker suf, I know), en ik wilde iets anders, omdat ik dat vooral speelde om noten te leren lezen en bezig te zijn met timing, etc. Dus daarna bij de plaatselijke harmonievereniging eens gaan kijken, en daar uiteindelijk het hardste instrument uitgezocht, omdat ik het wel cool vond. Ik weet alleen niet of mijn buren er zo blij mee waren, haha.
Daan: Ik wilde van kinds af aan altijd al mensen iets meegeven. Een wijze boodschap. Een entertainmentuurtje. Ik wilde een verhaal vertellen. En daardoor kwam ik met het schrijven van verhalen. Ik bedoel, er zijn zat manieren om een verhaal te vertellen. denk aan een gedicht (wat ik ook kan), een lied (wat ik ook kan), een film (wat ik, in een manier, ook kan), en noem het maar op. (Man, wat lijk ik op een betweter in die vorige zin. Whoops!) Maar ik vind verhalen opschrijven als boek toch het leukste, ook omdat ik veel lees.

 

3. Heeft het een reden dat er weinig mensen zijn die weten dat je deze hobby doet?

Rens: Ik denk vooral omdat ik nog bezig ben met de basisvaardigheden beter onder de knie te krijgen en mijn bereik qua toonhoogte te vergroten. Ik speel nog niet in iets van een band of orkest, dus speel nu vooral nog voor mezelf en oefen veel.
Daan: Geen idee eigenlijk. Heel veel mensen daarvan weet ik dat het hen gewoon niet boeit. En als mensen het vragen, wil ik er best over vertellen, maar ik vind het ook altijd nogal awkward. Het verhaal zit altijd in mijn hoofd, maar ik kon nooit in een persoonlijk gesprek, met iemand die weinig van schrijven afweet, het goed onder woorden brengen. Herkenbaar?

 

4. Wil je nog iets met deze hobby doen, of is het puur voor je eigen ontspanning?

Rens: Ik wil wel in iets van een orkest gaan spelen, dat lijkt me wel erg leuk om samen met anderen muziek te maken en toe te werken naar iets van een optreden. En om wat contact te hebben met mensen die ook een instrument bespelen. Maar het blijft wel hobby, ik ben geen natuurtalent en dat hoeft van mij ook niet, het ontspant me en ik merk dat ik steeds beter wordt, en daar krijg ik steeds meer plezier van.
Daan: Ik ben bezig met een boek, nu zo’n 3 jaar, en ben het nu eindelijk aan het opschrijven. En dat is de bedoeling dat het uitkomt en dat het een 6-delige serie wordt. Maar ja, who knows..

 

5. Ken je nog meer mensen met deze hobby?

Rens: Behalve mijn trompetleraar ken ik eigenlijk niemand in mijn omgeving die trompet speelt. Wel wat mensen die andere instrumenten hebben bespeeld of dat nog steeds doen, zoals gitaar, piano, saxofoon en viool. Maar niet specifiek trompet.
Daan: Een paar vrienden van school weet ik dat ze schrijven, en heel veel bloggers, dus helaas ga ik ze niet allemaal noemen, anders ben ik nog even bezig. Maar mijn eigen vader schrijft ook, en Rens ook, dus ik ken er nogal wat ja.

 

6. Kan je ons meer vertellen over deze hobby?

Rens: Veel mensen denken, geloof ik, dat trompet spelen gewoon een kwestie is van blazen en de juiste grepen indrukken, maar trompetspelen is best lastig. Het zijn miniscule bewegingen in je lippen die de toon beïnvloeden, en je houding, uithoudingsvermogen en concentratie zijn zeer belangrijk. Je moet tegelijkertijd weten wat er aan komt qua noten, maar ook qua blazen alleen bezig zijn met de toon die je op dat moment moet blazen. Als je teveel bezig bent met de noten die nog komen, dan haal je ze vaak niet, en klinkt het niet. Je moet je hoofd een soort van splitsen in twee delen, die los van elkaar bezig zijn.
Daan: Schrijven kun je met van alles doen. Ik denk dat als je hier vaker komt, dat je wel een beetje weet wat het is. Het is simpelweg het vertellen van een verhaal. er zijn niet echt “regels” of zoiets. Over hoe je het moet doen. Je kunt alles zelf bepalen. Maar het punt blijft hetzelfde, of je nu een autobiografie schrijft, of een sci-fi roman!

 

7. Zijn er vooroordelen over jouw hobby en de mensen die deze hobby beoefenen? En klopt dat beeld?

Rens: Vaak wordt er gedacht dat mensen die trompet spelen, omdat het zo’n luid en aanwezig instrument is, zelf ook heel aanwezig zijn, maar dat ben ik niet. En ik vind klassieke muziek wel aardig om te spelen, maar ook niet alleen maar, en jazz vind ik werkelijk waar afgrijselijk, sorry. En ik heb ook niet de ambitie ooit in een fanfare mee te spelen ofzo.
Daan: Ik denk dat veel mensen denken dat schrijvers dagenlang achter hun computer zitten te tikken, in een soort donker hol, en geen sociaal leven hebben. Nou, ik vind niet echt dat dat klopt, want ze hebben natuurlijk wel een sociaal leven, en een goed leven.

 

8. En past dit beeld ook bij jou?

Rens: Nou, niet echt dus. Ik ben niet zo aanwezig, en ik denk dat dat juist ook wel mooi is, omdat je weliswaar heel luid en duidelijk aanwezig bent, maar daardoor ook meer verantwoordelijkheid hebt, omdat iedere noot die je blaast duidelijk te horen is, en alle fouten opvallen. Je moet dus wel serieus en strak spelen, wil je ooit in iets van een band of orkest kunnen spelen.
Daan: Nou, ik wil me nog niet echt als “schrijver” betitelen, maar als ik er een zou zijn, zou ik niet zo zijn, nee. Ik kan echt niet lang schrijven, hoogsten anderhalf uur. Maar op een dag, als je dat een paar keer herhaalt, is het toch best lang.

 

9. Wanneer steek je tijd in deze hobby?

Rens: Iedere maandagavond heb ik trompetles, en verder probeer ik iedere dag wel een beetje te oefenen. Dat is vooral midden op de dag, als dat kan, omdat ik ook niet teveel mijn buren wil storen, aangezien het tijdens het oefenen vaak niet al te best klinkt, omdat ik nieuwe muziek aan het oefenen ben.
Daan: Altijd wanneer ik klaar ben met alles wat ik moest doen die dag, dus dat is zo tussen 23.00-00.00. Dan ben ik ook erg wakker, en slaat mijn hoofd op hol als ik niet schrijf of lees. Altijd met muziek aan, en altijd een halfuurtje schrijven.

 

10. Als mensen geïnteresseerd zijn in deze hobby, waar kunnen ze meer info vinden?

Rens: Er zit vast wel een lokale muziekvereniging in de buurt, kijk daar eens naar, misschien hebben ze wel een uitvoering, of een open dag, zo ben ik ook ooit bij trompet uitgekomen. En stuur ze anders eens een berichtje, grote kans dat je wel een (al dan niet gratis) proefles kan komen doen. Maar vergeet niet dat trompet best moeilijk te bespelen is, en het heel logisch is als je er niet zo veel geluid uit krijgt de eerste keer/paar keren.
Daan: Ik zou zeggen, google een paar schrijvers, of vraag het aan mensen in je omgeving, of stuur ons een berichtje, dat mag ook! Overal is hier wel wat info te vinden, maar er is ook weer niet zóveel info te vinden, snap je? Aangezien je veel zelf moet beslissen en doen.

Dit was de “Onbekende Hobby” Tag! We hopen dat jullie hem leuk vonden, en nu gaan we even voor de mensen die we gaan taggen, twee spelregels opstellen:

  • Je moet minimaal 3 personen taggen
  • En je moet de persoon die jou getagd heeft benoemen natuurlijk 😉

En dan nu de personen die wij taggen:

Succes guys! We hopen dat jullie hem leuk vinden om in te vullen!

Discussion1 reactie

Laat een reactie na:

CommentLuv badge