Boek: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertally

1

Pff, ik moet even bijkomen van dit boek. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is met afstand één van mijn favoriete boeken van de afgelopen jaren. Het is zo verfrissend om eens een nerdy, sociaal capabele hoofdpersoon te hebben waarvan zijn homoseksualiteit maar één eigenschap is. Weliswaar een cruciale eigenschap voor het verhaal, maar zijn persoonlijkheid is zoveel breder. En die van Blue idem dito, en dat maakt dit boek juist zo goed. Eigenlijk is het best sneu dat ik een realistische hoofdpersoon die toevallig homo is, als iets bijzonders beschouw. Maar helaas is dat de realiteit, en het laat dit soort boeken er met kop en schouders bovenuit springen.

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Puur en eerlijk

Simon is een heel puur persoon. Hij zegt wat hij denkt (behalve dat hij homo is natuurlijk) en heeft een hechte vriendengroep om zich heen. Hij is over het algemeen niet onzeker, maar ook niet echt heel zelfverzekerd en continu in de aandacht. Een jongen die jij ook in de klas kan hebben gehad. En de chantage van Martin zet alles op scherp, zijn relaties met zijn vrienden, met Blue, maar het maakt de sfeer niet kil. Er zijn momenten waar je het compleet vergeet, wat de frustratie des te groter maakt op het moment dat Martin weer langs komt.

Martin dreigt één van de belangrijkste en persoonlijkste momenten van Simon af te nemen. Dit geeft ook de kwetsbaarheid van homo’s, zelfs in relatief progressieve plekken als Shady Creek, goed weer. Hoewel je misschien niet direct in elkaar getrapt wordt, is het wel een persoonlijk ding. Daarom is het des te heftiger als iemand dreigt het te vertellen en publiek te maken.

Het was een tijd geleden dat ik zo’n herkenbaar boek heb gelezen. Ik herkende de intensiteit van de middelbare school, die bubbel waarin alles bijzonder belangrijk en heftig lijkt te zijn. Dit werd in het boek zeer goed gevangen. Maar ik herken ook de gesprekken tussen Jacques/Simon en Blue. De irritatie van het uit de kast moeten komen, en dat hetero’s dat niet hoeven. De huiverigheid en weerzin naar het ‘anders’ zijn. De ongemakkelijkheid van het net uit de kast komen. En ook de onzekerheid om het te vertellen, zelfs als je weet dat niemand in je omgeving er rot op zal reageren.

12642924_1280674125281336_7701353928864621892_nMensen zijn huizen met gigantische kamers en piepkleine raampjes

Wat ik ook zo goed vind, is dat iedereen in het boek een ander stukje Simon te zien krijgt. Niet expres, maar omdat het zo werkt in vriendschappen. Je hebt bepaalde overeenkomsten met elkaar, en dat stuk van de ander zie je dan. Dat die persoon dan nog andere kanten heeft, is soms lastig voor te stellen. En als je dan ook nog intieme mailgesprekken hebt met een persoon die ergens in hetzelfde jaar zit als jij, dan wordt het nog verwarrender. Wie ken je echt, en wie denk je te kennen?

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is een wervelwind die zich meester maakt over je hart en die vult met de innemende persoonlijkheid die Simon Spier heet. Het hele boek heb ik in één adem uitgelezen, niet alleen omdat ik nieuwsgierig was naar Blue, niet alleen omdat het herkenbaar is, maar vooral omdat ik meer Simon wilde lezen. Simon die heel veel om zijn vrienden geeft, maar niet altijd even goed weet hoe hij dat met zijn eigen leven en problemen handig kan doen. Maar ook die Simon die de problemen, ruzies en irritaties die daarmee gepaard gaan niet uit de weg gaat, maar open en eerlijk probeert te repareren wat er is. Een eerlijke vriend en een bijzonder dapper en open persoon, waar menig mens, waaronder ik, veel van kan leren.

Oh, en de kaften zijn fantastisch. Het hele idee om twee verschillende kaften te hebben, om diversiteit uit te stralen maar ook te laten zien dat er daarbinnen niets anders is, het ziet er alleen anders uit, is grandioos. Origineel en zeer mooi en vakkundig uitgevoerd. Petje af naar de vormgevers en Blossom Books.

Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Originele titel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Auteur: Becky Albertally
Genre: Young Adult, Contemporary, LGBT
272 pagina’s

 • Plot
  9
 • Personages
  10
 • Setting/Wereld
  10
 • Schrijfstijl
  10
 • Vormgeving
  10
 • Gebruikers Ratings: (1 Stemmen)
  10
  Your Rating:
Summary

Eén van de beste boeken in de laatste jaren. Innemend, heftig en luchtig in dezelfde zin, en Simon warmt je hart op. Becky Albertalli is een groot schrijftalent, en weet zowel het high school-drama als de uit de kast kom-struggles perfect te vangen in een boek, en het daarnaast te overladen met humor en echt, eerlijk contact tussen de personages. En daarbovenop is de ontluikende relatie tussen Simon en Blue heerlijk om te lezen. Gewoon een topboek.

98%
98
Verbluffend

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion1 reactie

Laat een reactie na:

CommentLuv badge