Boek: Illusions of Fate – Kiersten White

0

Toen ik dit boek vond, was ik eigenlijk een beetje op zoek naar een fantasyboek, wat niet lang duurde. Maar aangezien fantasy duologieën of standalones niet snel te vinden zijn, dacht ik niet dat het zou lukken. Tot ik Illusions of Fate zag op YouTube. Het klonk erg goed, en het feit dat het een standalone was, trok me wel heel erg. Dus kocht ik het, in een mooie hardcover. Ik moet wel echt zeggen dat ze er echt iets moois van hebben gemaakt. De cover zelf is prachtig, en wanneer je de dust-jacket eraf haalt, staat er een mooie vogel op de kaft, een soort symbool voor het boek. Ook staat er bij ieder hoofdstuk een vogel getekend, wat erg mooi gedaan is. Dus ze hebben er echt werk van gemaakt, om het niet alleen qua inhoud, maar ook qua opmaak mooi te maken.120014
Ik had eigenlijk nul verwachtingen toen ik het boek in ging, en dat was maar goed ook. Want omdat ik er zo weinig van wist, en omdat ik zo weinig verwachtingen had, was het juist nog beter! Want dit had ik totaal niet verwacht. Om jou, als lezer, wel een beetje in te lichten, staat hieronder de beschrijving van het boek, en zal ik je vertellen wat ik er zo leuk aan vond.

Jessamin has been an outcast since she moved from her island home of Melei to the dreary country of Albion. Everything changes when she meets the gorgeous, enigmatic Finn, who introduces her to the secret world of Albion’s nobility. It’s a world that has everything Jessamin doesn’t-power, money, status …and magic. But Finn has secrets of his own, and the vicious Lord Downpike will do anything to possess them. Unless Jessamin, armed only with her wits, can stop him.

Historisch, maar toch modern

Wanneer je in dit boek begint, merk je al meteen dat het een soort 17e eeuws/18e eeuws sfeertje heeft, wat ik persoonlijk erg leuk vond. Het heeft een totaal andere wereld, een wereld wat vaag blijft, maar toch ook helder. Er is één groot eiland, Albion, en een aantal kleine eilanden, waaronder Melei, waar onze hoofdpersoon Jessamin vandaan komt, die ook wat armer zijn. Je kunt echt duidelijk het verschil merken tussen de mensen van Melei en Albion, en hoe ze op elkaar reageren. De integratie voor Melese mensen is moeilijk, waaronder ook de discriminatie in Albion onder valt. En dat maakt dit boek ook weer modern, want er komen veel actuele, serieuze onderwerpen in voor.DSC_0657

Zoals ik al zei, de wereldopbouw is anders. Voor een standalone is het niet handig om alles over een hele nieuwe wereld uit te leggen, maar omdat je de wereld op bepaalde vlakken niet goed kent, maar op veel vlakken ook wel erg goed, maakt dat niet uit. Dat heeft Kiersten White erg goed gedaan.
Bijvoorbeeld de politiek. In dit boek speelt politiek een grote rol, en dat maakt een verschil tussen alle andere fantasyseries. En de politiek is niet verwarrend, of saai. Het is erg mooi en spannend gedaan, en alles wordt goed uitgelegd, en dat is heel fijn. Ook krijg je alles stukje bij beetje door het boek heen uitgelegd, en dat is fijn. Sommige dingen worden zelfs nog rond het eind uitgelegd, zonder dat je er überhaupt aan gedacht had. En dat is heel prettig, want je krijgt niet alles in één keer, en zo voelt alles heel echt en realistisch.

White’s schrijfstijl is ook erg simpel, maar erg fijn. Het voelt toch heel persoonlijk aan, je krijgt echt het gevoel dat je alles door krijgt over wat er in Jessa’s hoofd gebeurd, en dat is fijn. Veel dingen worden simpel uitgelegd, waardoor je – als lezer die niet vaak Engels leest –  het toch allemaal snapt. Ook weet White het allemaal goed spannend te houden, ook als er niet veel gebeurt.

 

Een rollercoaster aan emoties

Wat ik heel mooi aan dat boek vind, is dat het verhaal echt heel anders is dan andere boeken. Jessamin komt naar Albion om te studeren, en ontmoet per ongeluk de machtige Lord Finley Ackerly, waar ze op verliefd wordt. Dan, wanneer ze door Finn uitgenodigd wordt op een bal, ontmoet ze de machtige Lord Downpike, die iedereen op brute wijze probeert omver te werpen als het hem uitkomt, en zo ook Jessa. Ze raakt verstrikt in een magisch en politiek spel, waar ze niet eens in wílde zitten.
En hoe dat magische en politieke spel in elkaar zit, is ingewikkeld, maar niet te ingewikkeld gedaan. Het is begrijpbaar, als het uitgelegd wordt. Maar niet te simpel of te logisch.DSC_0660

Wat ik ook onwijs tof vind, is de hoofdpersoon. Ze weet heel goed om te gaan met de discriminatie rondom haar eiland Melei, en weet heel goed waar ze staat in het politieke spel. Ze weet wat ze kan (namelijk niet zo veel), en ze denkt heel goed na over haar keuzes. Jessa is eindelijk een heldin, die puur om de persoonlijkheid een heldin is. Ze is niet roekeloos, blijft onder de bescherming van andere mensen, en stelt zich niet kwetsbaar op. Ook zijn haar emoties heel natuurlijk en voelt ze als een heel slim, en dapper persoon aan.
De andere grote personages doen ook niet onder voor Jessamin, en dat is heel prettig. Allemaal hebben ze zo hun geheimen, maar ook hun slechte- en goede kanten. Ook houdt White deze standalone klein: niet te veel personages, een niet al te ingewikkeld plot, een niet al te uitgewerkte wereld, en dat is erg handig en fijn voor de lezer. Kiersten White doet het précies goed.

Dan nog een klein dingetje over het eind, want wat was dat goed! Zo epic, zo spannend! Aan het eind komt er echt een grote mindfuck waar ik echt met open mond over heb zitten lezen. Het is een logische mindfuck, maar niet een die je van tevoren al had kunnen bedenken. Het was echt goed, en legde het hele verhaal nog beter uit. Toen ik het las, had ik echt zo’n “Ooh, dus zo zat alles!”-gevoel, en dat was heel tof. Ook had ik geen vragen meer en was ik echt tevreden over alles, en nu ik er zo achteraf over denk, denk ik ook niet dat ik een vervolg wil. Ik bedoel, dit boek is een echte steengoede standalone, en kan niet als duologie. Ik zou op zich wel meer willen lezen, maar dan voelt het zo geforceerd en uitgerekt, en tenietgedaan aan het echte geweldige verhaal.

Sidenote: Ook is dit boek heel mooi vormgegeven. Als je het boek wilt kopen, raad ik het aan om het in hardcover te kopen, want die is echt prachtig, met een mooie vogel op de voorkant, en er staat ook een geïllustreerde vogel bij ieder hoofdstuk, wat echt heel mooi gedaan is, dus niet alleen qua inhoud, maar ook aan de buitenkant is het boek prachtig!

Epic!

 • Plot
  9
 • Personages
  8
 • Setting/Wereld
  8
 • Schrijfstijl
  8
 • Gebruikers Ratings: (0 Stemmen)
  0
  Your Rating:
Summary

Illusions of Fate is geweldig. Het is een politieke, historische fantasy-standalone, met een prachtig verhaal. Een unieke 18e eeuwse sfeer, maar toch met veel actuele en serieuze onderwerpen. Ook is het retespannend en is alles goed uitgewerkt en uitgelegd. De hoofdpersoon Jessamin is een van de sterkste en beste heldinnen waarover ik gelezen heb! Mijn tip: lees dit boek!

83%
83
Awesome

Laat een reactie na:

CommentLuv badge