Film: The Martian

1

martian2015Het is geen geheim dat ik The Martian één van de beste boeken van vorig jaar vond. Dat maakte me enigszins huiverig voor de film, omdat ik best wel een specifieke sfeer in mijn hoofd had, en ik het vermoeden had dat de film niet aansloot bij deze sfeer. Na wat positieve geluiden te hebben opgevangen op het internet, heb ik de film gezien, en ik had zowel gelijk als geen gelijk. Nieuwsgierig? Lees verder…

Tijdens een bemande missie naar Mars, is astronaut Mark Watney vermoedelijk dood na een hevige storm en achtergelaten door zijn bemanning.
Maar Mark heeft het overleefd, vindt zichzelf gestrand en alleen op de vijandige planeet. Hij probeert een manier te vinden om een signaal te geven naar de aarde, dat hij nog leeft.
Op een afstand van miljoenen kilometers werkt een team van NASA-medewerkers en wetenschappers koortsachtig aan het terughalen van ‘De Marsman’ en ook zijn teamleden stellen alles in het werk om Watney met een risicovolle en vrijwel onmogelijke actie te redden. Ondertussen leeft de rest van de wereld intens mee met de heroïsche reddingsoperatie.

Mark vs Mark

Laat ik beginnen met zeggen dat de film een erg goede verfilming is van het boek. Het is een lastig boek om te verfilmen, veel monoloog, het grootste deel van het boek gaat over één persoon die in zijn eentje op Mars. Ook is Mark veel bezig met technische dingen. Maar de makers van de film hebben de balans erg goed gevonden, en hoewel het verhaal uiteraard versimpeld is, blijft de basis van het verhaal ferm overeind

Matt Damon speelt Mark Watney, en hoewel ik die keuze snap, en hij die rol erg goed neerzet, is hij niet mijn Mark. Dat is ook niet heel verwonderlijk, ik heb het audioboek geluisterd, en degene die dat insprak, R. C. Bray, heeft een compleet andere intonatie en een sarcastischere stem. De Mark die ik in mijn hoofd heb, heeft iets meer humor en is iets opstandiger tegenover de lui bij NASA. De film-Mark is wat braver en is minder sarcastisch. Het één is niet beter dan de ander, maar ik heb gewoon een ander beeld in mijn hoofd.

Mars, gladgestreken

Wat ik wel jammer vind is dat de film, op het begin na uiteraard, vrij probleemloos verloopt. De grootste problemen zijn beneden op aarde bij NASA, dat is leuker om te vertellen, dat snap ik. Maar in de film zijn enkele momenten die vooral een emotionele impact hebben, verdwenen. Mark is vrij optimistisch, zowel in het boek als de film, maar doordat er in de film minder tijd is, blijft Mark eigenlijk de hele film dezelfde gemoedstoestand houden. Dit voelt een beetje vreemd aan, zeker aangezien hij compleet alleen op Mars zit.

Mars wordt heel mooi weergegeven. De rode planeet komt mooi naar voren, en de apparatuur geeft zo’n lekker ISS-ruimteschip-gevoel, dus qua sfeer zat ik er al gauw helemaal in. Prachtige rode vergezichten met kraters en bergen, schitterend eenvoudige scenes vanuit de verte, en een uitstekende mix van het onheilspellende duister van het zwarte heelal, en het rode zand van Mars, dat aan het eind van de film zeer vertrouwd aanvoelt. Ook de scenes bij NASA zijn mooi gedaan. Grote ruimtes, met dat gigantische beeldscherm waar de launches op volgen zijn.

Titel: The Martian
Cast: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan
Duur: 146 min
Genre: Adventure, Drama, Sci-Fi
IMDB rating: 8,1/10

Goed

 • Plot
  7
 • Personages
  8
 • Setting
  9
 • Vertelwijze
  8
 • Gebruikers Ratings: (1 Stemmen)
  10
  Your Rating:
Summary

Uiteindelijk is The Martian een heel goede film, met humor, actie en spanning. De emotionele impact wordt wat gladgestreken, maar verder is het een vrij getrouwe weergave van het boek. Prachtige shots, en uiteindelijk een lekkere film, die iets meer diepgang had kunnen gebruiken.

80%
80
Geniaal

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion1 reactie

Laat een reactie na:

CommentLuv badge