Boek: Black Widow: Forever Red – Margaret Stohl

0

downloadVandaag een recensie van een Marvel Young Adult boek. Ik weet het, geen samenvatting deze week, onderaan deze recensie staat een uitgebreidere uitleg daarover, maar we blijven in de Marvel-hoek. Dit boek gaat (onder andere) over Black Widow/Natasha Romanoff, in de Marvel-films gespeeld door Scarlett Johansson, en speelt zich (soort van) af in het Marvel Cinematic Universe. Als je The Avengers hebt gezien, weet je in principe genoeg om dit boek zonder problemen te lezen.

Deze recensie bevat spoilers voor de film The AvengersCaptain America: The Winter Soldier en Agents of S.H.I.E.L.D. Seizoen 1. Dit stuk wordt aangegeven met SPOILERZONE. De rest is spoilervrij.

Natasha Romanoff is one of the world’s most lethal assassins. Trained from a young age in the arts of death and deception, Natasha was given the title of Black Widow by Ivan Somodorov, her brutal teacher at the Red Room, Moscow’s infamous academy for operatives.

Ava Orlova is just trying to fit in as an average Brooklyn teenager, but her life has been anything but average.The daughter of a missing Russian quantum physicist, Ava was once subjected to a series of ruthless military experiments—until she was rescued by Black Widow and placed under S.H.I.E.L.D. protection. Ava has always longed to reconnect with her mysterious savior, but Black Widow isn’t really the big sister type.

Until now.

When children all over Eastern Europe begin to go missing, and rumors of smuggled Red Room tech light up the dark net, Natasha suspects her old teacher has returned—and that Ava Orlova might be the only one who can stop him. To defeat the madman who threatens their future, Natasha and Ava must unravel their pasts. Only then will they discover the truth about the dark-eyed boy with an hourglass tattoo who haunts Ava’s dreams…

Wie is de.. spion?

Dit boek leest heel vlot. We beginnen 8 jaar voor de hoofdverhaallijn, en we zien Natasha die een missie doet voor S.H.I.E.L.D., waar ze net voor is gaan werken. Agent Phil Coulson geeft via haar oortje aanwijzingen, en al snel merk je dat deze missie ook persoonlijk is. Het begin van wat meer backstory voor Black Widow, en een mooie (her)introductie van de handelswijze van Black Widow, en de hardheid die daarbij komt kijken. Geen emotie, geen compassie, geen empathie. Gewoon mijn werk doen en weer door. Een soort robot.

Aan het andere uiterste leren we acht jaar later Ava goed kennen als een opstandige puber, maar wel één die niet al te best behandeld is door S.H.I.E.L.D., aangezien ze een aantal jaar is vastgehouden in een gebouw van S.H.I.E.L.D., omdat ze niet zo goed wisten wat ze met haar aanmoesten. Ze is een typische tiener, opstandig en met een hekel aan autoriteit (en vooral aan Black Widow, maar daar zit nog wel enige logica in). Toch groeit ze, op meerdere wijze, meer naar Natasha toe. Ondertussen krijgen we er ook nog een jongen bij, Alex, die schijnbaar natuurlijk ook heel goed kan vechten, maar niets is wat het lijkt. Je zou bijna denken dat we in Wie is de Mol? zaten.

Natasha 2.0

De personages zijn herkenbaar, hebben allemaal een herkenbare eigen stem, en datgene wat ze doen is logisch. Er zit genoeg progressie in het karakter van alledrie de personages, en de emotionele ontwikkeling van Natasha match de Natasha uit The Avengers: Age of Ultron, die zich na dit boek afspeelt, heel mooi. De duistere gelaagdheid van Natasha Romanoff, haar pantser, wordt mooi uitgebuit in dit boek. Eerst wordt het contrast heel duidelijk neergezet door Ava en Alex, en daarna worden steeds meer kruimels van haar verleden gegeven. Zij breekt haar muur af, en geeft de stukjes aan jou als lezer, zodat jij hem weer in elkaar kan zetten, om hem zo beter te begrijpen. Dat is uiteindelijk de kracht van dit boek, door de andere personages Black Widow beter te leren kennen.

Natalia_Romanova_(Earth-199999)_from_Avengers-_Age_of_UltronOndertussen krijgen we er een prachtig personage met een fantastische backstory bij: Ava Orlova. Ergens herkenbaar in Black Widows afkomst, maar ook meer verbonden met superhelden en S.H.I.E.L.D., krijgt ze een minder zwart-wit beeld van de wereld, en daardoor meer persoonlijkheid. Ergens is het jammer dat ze nooit in het grotere Marvel Cinematic Universe te zien gaat zijn. Waarom niet?

[SPOILERZONE]

Voornamelijk omdat dit boek zich niet in het Marvel Cinematic Universe afspeelt. Ik weet dat ik dat gezegd heb eerder, dat is namelijk ook wat het boek je wil laten geloven. Maar het klopt niet. Er zitten namelijk wat fouten in op dat gebied. De hoofdverhaallijn speelt zich af na The Avengers, er wordt namelijk ook verwezen naar het gevecht in New York en alle Avengers zijn beroemd. Maar Coulson, die doodgaat, leeft nog steeds. Hij wordt wel opnieuw tot leven gewekt in Agents of S.H.I.E.L.D., maar dat weten de Avengers niet, ook Natasha niet. Verder bestaat helemaal aan het einde S.H.I.E.L.D. nog, terwijl dat dan inmiddels al lang opgeheven zou moeten zijn, zoals te zien in Captain America: The Winter Soldier. Ook wordt er verwezen naar Spider-Man, die nog helemaal niet in het Marvel Cinematic Universe zit, pas in de volgende film, Captain America: Civil War, komt hij voor het eerst voor. Deze slordigheden kunnen niet, als je de rest heel duidelijk in het Marvel Cinematic Universe plaats laat vinden, dan moet het ook kloppen. In de films kunnen dit soort fouten ook niet.

[EINDE SPOILERZONE]

Verder is het boek ook niet bang de moeilijke vragen te stellen. Aan het einde van ieder hoofdstuk wordt Natasha ondervraagd als onderdeel van een overheidsonderzoek, en daar krijgt ze pittige vragen te verduren. Sommige vragen krijgen echter niet echt een uitleg, dat is wel jammer. Verder worden ook diepe, kritische vragen later in het verhaal een flink onderdeel van het plot.

O ja, er komt ook een vervolg!


Dan even over de samenvatting van Thor: de videos kosten mij best veel tijd, en ik wil de artikelen waar de videos in staan iets meer vullen. Daar komt meer achtergrondinformatie in, hoe de film tot stand is gekomen en waar hij op is gebaseerd, en dat soort informatie. Ontzettend leuk om te schrijven en te maken, maar ik heb me wel een beetje verkeken in hoeveel tijd het kost. Deze posts komen dus waarschijnlijk eens per twee weken op maandag, en de andere week wil ik nog wel iets met comic-gerelateerde posts doen, zoals vandaag, maar dat moet nog iets verder uitgewerkt worden. Volgende week dus in ieder geval de post over Thor!

Titel: Black Widow – Forever Red
Auteur: Margaret Stohl
Serie: Black Widow #1
Genre: Superhelden, Science Fiction
416 pagina’s

 • Plot
  9
 • Personages
  9
 • Setting/Wereld
  4
 • Schrijfstijl
  9
 • Gebruikers Ratings: (0 Stemmen)
  0
  Your Rating:
Summary

De smet van het niet kloppende universum is zo zonde. Het is namelijk een heerlijk verhaal, met leuke personages, spanning, actie, puberale hormonen, humor, en het leest heel snel. Het is een origineel verhaal, dat geloofwaardig wordt neergezet, en uiteindelijk veel meer diepgang geeft aan het karakter van Black Widow, zijn deze fouten des te irritanter. Ook is het verhaal bijna te mooi om niet gebruikt te worden in de films of de tv-serie, maar deze fouten maken het duidelijk dat dat niet snel zal gebeuren. En dat is een gemis. Margaret Stohl zet daar een te mooi verhaal voor neer.

78%
78
Spannend

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Laat een reactie na:

CommentLuv badge