TV-serie: Making A Murderer

1

MAM_Vertical_Keyart_US.0Het is bijna niet mogelijk dat je het nog niet gemerkt hebt, maar Netflix heeft weer een nieuwe serie gemaakt. Alleen deze keer geen comedy of dramaserie, maar een documentaire. Tien uur lang duiken we in het leven van Steven Avery, die vanaf eind vorige eeuw in een Amerikaans court-drama is beland waar menige fictieserie nog een puntje aan kan zuigen.

Making a Murderer gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die achttien jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. DNA-analyse linkte de verkrachting later aan Gregory Allen, een man die ook andere misdaden heeft gepleegd in Manitowoc County. Avery werd vrijgelaten en startte een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek.

Making a Murderer toont de rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach. Brendan Dassey, de neef van Avery wordt ook beschuldigd van moord in het onderzoek, zijn rechtszaak komt ook aan bod in de serie.

Wat de …!

In alle jaren dat deze vreemde zaak zich voortsleept, is er gigantisch veel bewijs gevonden en bureaucratisch papierwerk geproduceerd. De serie legt veel uit, maar houd het wel begrijpelijk, doordat ze bij het begin beginnen en zo steeds verder gaan. Doordat je steeds meer achtergrond kent, wordt het steeds interessanter waar de serie heen gaat, maar ook steeds duidelijker hoe erg alles mis gaat en Steven wordt tegengewerkt.

Ook is het heel interessant om te zien hoe weinig je eigenlijk weet als je op het moment zelf het nieuws volgt. Zelfs als je goed je best doet om je in te lezen, dan weet je nog niet alles, en je weet ook niet hoe de verhoren zijn gegaan, hoe het bewijs gevonden is, de intenties van de betrokkenen. Doordat je nu alles vanaf het begin ziet, en vanuit de familie van Steven, zie je veel meer lijn en structurele problemen. Uiteraard is ook deze weergave gekleurd.

Dit is één van de meest frustrerende series die ik ooit heb gekeken. Vooral natuurlijk omdat het echt gebeurd is, maar ook omdat je zo duidelijk kan zien dat er wordt tegengewerkt en dat er geen goed onderzoek wordt gedaan. De zaak van Steven Avery wordt gebruikt als het voorbeeld waarom het Amerikaanse rechtssysteem niet deugd. En ik kan, na het zien van de hele serie, niet tot een andere conclusie komen. Het is, misschien niet makkelijk, maar zeker ook niet onhaalbaar, mogelijk voor persoonlijk betrokken politieagenten een rechtszaak zo naar hun hand te zetten dat een onschuldig persoon die ze niet mogen, achter de tralies verdwijnt.

Puzzelen voor gevorderdenmaking_a_murderer-620x412

Voor ik het wist, had ik een hele rechtszaak gezien, in niet al te beste kwaliteit. Uren van verhoren, ondervragingen en interviews met experts. En ja, het is boeiend. Doordat je steeds meer te weten komt, wil je weten hoe het afloopt. Iedere persoon geeft weer een nieuw stukje van de puzzel, en gedurende de serie kom je erachter dat sommige stukjes helemaal niet in deze puzzel horen.

Deze serie is gemaakt om te binge-watchen, er zit namelijk helemaal geen uitleg over de vorige aflevering in. Je moet zelf maar onthouden waar we ook alweer gebleven waren, de serie houdt je handje niet vast. En dat vind ik eigenlijk wel fijn, maar ik kan me ook voorstellen dat het wel lastig is als je één aflevering in de week kijkt. Je krijgt zoveel informatie op je afgevuurd, dat het ook wel een mooie samenvatting zou zijn. Het is makkelijk om informatie uit het oog te verliezen, maar op het moment dat het relevant is, wordt het wel weer een beetje ingeleid. Je mist dus niet echt iets.

Kortom, een frustrerend goede serie, die je precies laat zien waarom het Amerikaanse rechtssysteem niet deugd, en wat voor tragische gevolgen dat heeft. Je wil de afstandsbediening door de tv heen smijten, zit uren naar een droge rechtszaak te kijken, maar het is wel boeiend. Meer aandacht voor nodig dan een fictieve serie, maar minstens net zo fascinerend.

Titel: Making a Murderer
Afleveringen: 10
Genre: Documentaire
IMDB rating: 9,2/10

TV-serie: Making A Murderer

9

Pros

  • - Duidelijk uitgelegd
  • - Spannend
  • - Frustrerend

Cons

  • - Korte samenvatting aan het begin wel handig

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion1 reactie

Laat een reactie na:

CommentLuv badge