Hoe zat het ook alweer: Marvel’s filmrechten

2

In deze nieuwe serie ga ik je precies vertellen wat er ook alweer gebeurde in alle Marvel-films en series die er in de afgelopen jaren uitgekomen zijn. Zo kan je snel opfrissen wat er in films van een aantal jaar geleden gebeurde voordat er een nieuwe film uitkomt. Voor als je geen tijd hebt om de oude films te kijken, of als je met je vrienden naar de nieuwste Marvel-film wil maar je hebt eigenlijk nog geen enkele film gezien.

Maar voordat ik goed kan uitleggen wat er precies in de films gebeurt en hoe de andere films daar op verdergaan, moet ik uitleggen hoe het precies zit met de rechten van de Marvel-films, en hoe het kan dat er drie bedrijven zijn, Sony Pictures Entertainment/Columbia Pictures, 20th Century Fox en Marvel Studios, die films maken van Marvel-superhelden, compleet los van elkaar.

Om dat goed uit te leggen moeten we ongeveer 20 jaar terug in de tijd, rond 1996. Het ging niet zo goed met de verkoop van comics, en Marvel was praktisch failliet. Om genoeg geld bijeen te schrapen hebben ze filmrechten van een aantal superhelden en superheldenteams verkocht, en in ruil daarvoor kregen ze een portie van de winst. Dit, en de aantrekkende verkopen van de comics, zorgde ervoor dat Marvel er financieel weer prima voor stond.

Na de eerste films van de verkochte superhelden besefte Marvel zelf ook dat er veel geld te verdienen was in de films. Dus werd Marvel Studios opgericht, en Iron Man gemaakt. En uiteindelijk werd Marvel opgekocht door Disney, wat de uitgebreide line-up aan Marvel Studios-films mogelijk heeft gemaakt.

Maar welke superhelden horen bij welke studio, en welke films spelen zich in dezelfde wereld/universe af? Wat is de Marvel Cinematic Universe, en welke films horen daarbij? En dan is er ook nog superhelden die bij twee studio’s te zien zijn, hoe zit dat dan?

Sony Pictures Entertainment/Columbia Pictures

Spider-Man

Sony heeft één van de bekendste superhelden te pakken: Spider-Man. In 1999 hebben ze er 7 miljoen dollar voor betaald, en in 2002 kwam de eerste film uit met Tobey Maguire in de hoofdrol, wat uiteindelijk een trilogie zou worden. Daarna hebben ze de serie gereboot, en werd Andrew Garfield gecast als The Amazing Spider-Man, waar na twee films de stekker uit werd getrokken. Het succes van de eerste Spider-Man-film werd al jaren niet meer geëvenaard, en de films van de Marvel Studios werden een van de best verdienende films aller tijden. Dus uiteindelijk werd er een samenwerkingsverband aangekondigd tussen Sony Pictures en Marvel Studios, zodat een nieuwe, veel jongere Spider-Man, gespeeld door Tom Holland, in het grotere Marvel Cinematic Universe zou leven. De solo-films zouden gemaakt worden door Sony, in nauwe samenwerking met Marvel Studios, en de team-ups worden gemaakt door Marvel Studios.

Waarom zo veel films met Spider-Man? Omdat Sony iedere drie jaar een film met personages uit Spider-Man moet maken, anders gaan de rechten terug naar Marvel Studios. Daarom waren er ook vergaande plannen voor Sinister Six, Venom en Spider-Woman-films.

20th Century FoxX-Men1-1356x762

Hier begint de echte verwarring. Fox heeft de rechten van de X-Men en de Fantastic Four overgenomen van Marvel. Ze hebben ook recht op de vele slechteriken en bijfiguren. Het hele begrip mutant is van Fox, en de andere studio’s mogen dat dus ook niet gebruiken. Ik ga later nog wat dieper in op het begrip Mutant.

Fox heeft het meeste werk in zijn filmserie(s) gestopt. Alle X-Men-films hebben met elkaar te maken, alleen niet in chronologische volgorde. De eerste drie X-Men films spelen zich in het heden af, de film daarna in de jaren 60, en de laatste film die is uitgekomen speelt zich zowel in de toekomst als de jaren 70. Deze laatste film herschrijft een groot gedeelte van de tijdlijn, dus de films in het heden hebben zich nooit afgespeeld.

Fox heeft ook de filmrechten voor de Fantastic Four, en ze hebben drie Fantastic Four films gemaakt: Twee in 2005 en 2007, en een reboot in 2015. Deze laatste reboot is niet goed ontvangen, en het vervolg is (voorlopig) geschrapt.

De aankomende Deadpool-film is ook van Fox, Deadpool is namelijk een mutant, en zelfs al even te zien geweest in X-Men Origins: Wolverine.

Fox heeft ook de rechten gehad van Daredevil, en ze hebben ook een Daredevil-film gemaakt, maar die rechten zijn inmiddels terug naar Marvel Studios.

Marvel Studios (Eigendom van Disney)avengers.0.0

Nadat de films van Fox en Sony zo populair werden, en de onvrede bij Marvel groeide over sommige van deze films, wilde Marvel zelf ook weer films maken. Hiervoor werd een nieuwe studio opgericht, Marvel Studios, en daarvoor werd een filmcommissie opgericht met onder andere de directeur en een auteur van Marvel Comics. Zo wordt de kwaliteit en het verhaal van de films beschermd.

De eerste film die Marvel Studios uitbracht was Iron Man. Hiervoor werd Robert Downey Jr. aangetrokken, en dit was een daverend succes. Hierdoor werd het Marvel Cinematic Universe (MCU) in gang gezet, waar ook in de eerste film al wel wat hints naar zitten. Verschillende superhelden kregen hun eigen films, en werden langzaamaan geïntroduceerd. En toen kwam de grote klapper: The Avengers. Één van de succesvolste films aller tijden, en hét bewijs dat deze overkoepelende aanpak werkt. Phase 2 werd uitgerold, en we zijn nu, met de aankomende Captain America: Civil War, aangekomen in Phase 3. Ook werden er twee tv-series uitgerold, Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter, en staan er nog twee series op stapel: Most Wanted en Damage Control, een sitcom.

Daarnaast zijn er ook Netflix-series, van Daredevil en Jessica Jones, waarvan beide het tweede seizoen al is aangekondigd, en er komen nog wat series bij: Luke Cage en Iron Fist, en deze vier series krijgen hun eigen team-up serie: The Defenders.

Universal StudiosThe Incredible Hulk

Als je dacht dat we er waren, helaas. Het wordt nog ingewikkelder. Universal heeft de rechten van de Hulk (gehad). Ze hebben twee films gemaakt: The Hulk in 2003 en The Incredible Hulk in 2008. Deze laatste film had een cameo van Tony Stark/Iron Man, een MCU-personage, en dit is ook dezelfde Hulk als we zien in The Avengers, alleen de acteur is vervangen, snap je het nog?
In 2005 zijn Universal’s rechten op de Hulk afgelopen, omdat er geen vervolg gemaakt werd op de eerste Hulk-film. Marvel Studios heeft toen The Incredible Hulk gemaakt, maar samen met Universal, en Universal heeft de distributierechten behouden. Dit betekend dat Universal zorgt dat de film in de bioscopen draait, en ook verantwoordelijk is voor de advertenties.

De Hulk verschijnt ook in The Avengers, dus alles lijkt erop dat de Hulk terug is bij Marvel Studios, toch? Niet helemaal. Marvel Studios heeft de productierechten, alleen Universal heeft de distributierechten nog steeds. Dit is mogelijk de reden waarom er nog steeds geen Marvel Studios Hulk-film is, omdat Marvel Studios dan een flink deel van de winst mis zou lopen.

Verder heeft Universal de rechten gehad van Namor the Sub-Mariner, maar die zijn inmiddels terug bij Marvel Studios.

Gedeelde rechtenQuicksilver Avengers X-Men

Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn er ook nog een paar personages die in een grijs gebied zitten. Ze vallen binnen de rechten van twee of meer studios.

Het meest duidelijke voorbeeld is Quicksilver. Hij en zijn zus Scarlet Witch zijn (in de comics) mutants en de kinderen van Magneto. Ook zijn ze beiden een Avenger (geweest). Dus ze vallen binnen de Fox-rechten, want mutant, en ook binnen de rechten van Marvel Studios, want Avenger. Hierdoor zit Quicksilver in zowel X-Men: Days of Future Past van Fox, als The Avengers: Age of Ultron van Marvel Studios. Deze personages hebben eigenlijk niets met elkaar te maken, behalve naam en dezelfde superkracht.

Een ander geval van gedeelde rechten is Spider-Man. Sony en Marvel Studios hebben sinds vorig jaar aangekondigd dat Spider-Man nu onderdeel is van de MCU. Marvel Studios kan Spider-Man gebruiken in team-ups zoals The Avengers en de aankomende Captain America: Civil War, en Sony maakt de solofilms. Dit alles in nauwe samenwerking.


Ik heb een poging gedaan om de ingewikkelde situatie van de films uit te leggen, en ik hoop dat je nu een beetje snapt welke films wel en niet met elkaar te maken hebben. Nog niet zo’n goed idee wie al deze superhelden nu zijn, of wil je even ophalen wat er ook alweer in die éne film gebeurde? Geen punt! Dit is de start van een serie die iedere Marvel-film nog eens uitlegt, en duidelijk maakt wat nu waar mee te maken heeft. Ook leg ik wat grotere concepten uit die in de films naar voren komen, zoals mutants of Infinity Stones. En er komt een gids hoe je kan beginnen met de strips te lezen!

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion2 reacties

  1. Leuk geschreven! Ik moet bekennen dat ik vrijwel geen superhelden-films heb gezien. De meeste kennis heb ik opgedaan doordat ze in The Big Bang Theory veel over zulke films praten haha.

Laat een reactie na:

CommentLuv badge