Film: Star Wars – The Force Awakens (zonder spoilers!)

0

Star Wars The Force Awakens posterOp de valreep van 2015 is de meest gehypte film van het jaar uitgekomen. De hoofden van vele fans zijn niet langer op aarde, maar hun gedachten verblijven momenteel op planeten als Tatooine en Jakku, in een galaxy far far away. De buurman neuriet de tune mee, en vaders slepen hun zonen of dochters mee naar de bioscoop. De planeet is de kerststress even vergeten, en laat zich door the Force de bioscoop in trekken. Maar de wond die de prequel-trilogie achterliet is nog vers, en het wantrouwen groot. Is deze film net zo goed als de originele trilogie, of mag het samen met de prequels in de hoek?

De Galactic Empire is dertig jaar geleden verslagen. Maar, de Melkweg wordt nu geconfronteerd met een nieuwe bedreiging, een nieuwe groepering genaamd The First Order. Hun belangrijkste taak is om de Melkweg te regeren en iedereen die zich tegen hen verzet vernietigen. Hun commandant is een meedogenloze, mysterieuze, machtige dark knight, Kylo Ren. Kylo heeft een ambitie om de laatste Jedi, Luke Skywalker, waarvan geloofd wordt dat hij vrede en gerechtigheid kan brengen, te vinden en te doden. Waar Luke is, is ook een belangrijke zorg van Generaal Leia Organa, een Generaal van de Resistance, die nu hem ook probeert te vinden. Ondertussen ontmoeten Han Solo en Chewbacca nieuwe reisgenoten: Finn – een voormalig First Order Stormtrooper, en Rey – wie op Jakku naar technologie jaagt in ruil voor eten.

De meest begeerde klotebaan

Ik denk dat J.J. Abrams, de regisseur van The Force Awakens, de moeilijkste regietaak heeft gehad in de afgelopen jaren. Om die druk van al die fans op je te hebben rusten, die een nieuwe flop niet hadden geaccepteerd, en tegelijkertijd een nieuw publiek aan moet spreken, moet een behoorlijke last geweest zijn. De juiste balans tussen de oude sterren en de nieuwe cast, en tussen het bekende Star Wars-gevoel en nieuwe momenten.

The Force Awakens laat perfect zien waarom we zo lang naar deze film hebben gesmacht. Het zet binnen een paar minuten die herkenbare sfeer neer die we kennen en mixt dat met personages die enerzijds een eigen karakter hebben, maar aan het begin van het verhaal nog niet bijzonder zijn. Er is herkenning, niet alleen in de oude personages en schepen, maar ook in de nieuwe leden die herkenbaar aan voelen en toch ook vers. En door de hele film sijpelt, letterlijk en figuurlijk, een gevoel van A New Hope.

A New New Hope

Star Wars The Force Awakens - MF
The Force Awakens is eigenlijk een nieuwe versie van A New Hope (Episode IV, de eerste Star Wars film). Niet qua verhaal, maar qua gevoel en soort verhaal. Het is een nieuw avontuur, gefocust op twee jonge personen, die door omstandigheden een sleutelrol krijgen in het gevecht. Ze worden daarin bijgestaan door mentoren, die al langer vechten tegen The Dark Side. En daar ligt voor mij de kracht van The Force Awakens. Waar in A New Hope de oudere personages ook geïntroduceerd moesten worden, en pas later een eigen trilogie kregen, kennen we de achtergrond van Han Solo, Princess/General Leia en anderen al, en zien we die in een nieuwe rol van mentor en begeleider. Tegelijkertijd kunnen we met verwondering uitkijken naar de nieuwe personages, omdat die nog tijd hebben om zich te ontwikkelen.

Niet blindstaren op het succes

Ik ben naar de IMAX 3D-versie geweest, en hoewel het heerlijk was om Star Wars op zo’n groot scherm te zien en dat lekker harde surround-sound wat de actiescenes net even wat meer kracht meegeeft, had ik de film liever in 2D gezien. Ik vond het soms lastig om te focussen, door de snelle vechtscenes. Ik vind Star Wars ook een film die beter past bij 2D, omdat er van die mooie wijde shots zijn waarin op verschillende plekken wat gebeurd, en 3D je laat focussen op één gebied. Naar mijn mening deden de 3D-effecten afbreuk aan de mooie cinematografie van de film, en wogen de mooie, subtiele 3D-momenten niet op tegen het ongemak van de snelle scenes.

Een ander punt waar ik me niet zo aan stoorde tijdens de film, maar wat ik wel jammer vind, is dat er weinig nieuws in de film zat. We zien wat nieuwe planeten, een handvol schepen, maar ik miste nieuwe aliens, grote schepen en andere nieuwe dingen, nu bleef het bij grafisch mooiere versies van bekende dingen. Dat vind ik jammer.

Uiteindelijk is Star Wars: The Force Awakens een fantastische film, en is J.J. Abrams geslaagd in een onmogelijke missie, namelijk de hardcore Star Wars-fan tevreden houden, en tegelijkertijd genoeg vernieuwen om een nieuw publiek binnen te trekken. Dit is meesterlijk gedaan, en de balans tussen oud en nieuw is bijna perfect gevonden. Er zijn een paar kleine puntjes van kritiek, zoals onnodig 3D, maar uiteindelijk doen J.J. Abrams en consorten datgene waar George Lucas zelf niet in slaagde, en dat is de Star Wars-franchise klaarmaken voor een nieuwe generatie.

Titel: Star Wars: The Force Awakens
Datum uitgave: 2015
Regisseur: J.J. Abrams
Duur: 2 uur en 15 minuten
Genre: Actie, Avontuur, Science Fiction
IMDB rating: 8.9/10
Cast: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens
9.5

Pros

  • - Mooie balans tussen oud en nieuw
  • - Oude bekenden
  • - Nieuwe personages zijn leuk

Cons

  • - Weinig nieuwe aliens en schepen etc
  • - Storend 3D

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Laat een reactie na:

CommentLuv badge