Boek: The Martian – Andy Weir

2

DSC_0079 Jongens, wat een reis was dit boek, letterlijk en figuurlijk. Ik ben er nog steeds van aan het bijkomen. Ook is dit mijn eerste audiobook dat ik helemaal beluisterd heb. Vaak had ik een audiobook dat een extreem slaapverwekkende stem had, of een programma dat het leuk vond om weer opnieuw te beginnen. Nu had ik deze problemen niet, en heb héérlijk geluisterd naar dit boek.

Mark Watney belandt in een stofstorm die hem bijna fataal wordt. De overige bemanning is ervan overtuigd dat hij dood is en ziet zich gedwongen hem achter te laten. Geheel afgezonderd bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen mogelijkheid om een signaal naar de aarde te sturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, duurt het jaren voordat een reddingsoperatie hem kan bereiken. Waarschijnlijk zal hij het opraken van zijn voedsel niet eens meemaken: de dreigingen van het defecte materieel en de vijandige omgeving op Mars zullen hem eerder fataal worden.
Watney weigert echter op te geven. Met zijn kennis van techniek en plantkunde weet hij obstakel na obstakel te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven?

Cast Away meets Star Trek

Dat is een hele korte samenvatting van dit boek. En oh, wat heb ik hiervan genoten. Het is het eerste boek sinds tijden waar ik vanaf het eerste woord in werd gezogen en dat me pas na het einde weer losliet. Ik was er de hele dag mee bezig en ieder vrij moment wilde ik verder gaan.

Het grootste gedeelte van het boek lees je de log files van Mark, die hij vaak dagelijks, of eerder sollijks, de dageenheid van Mars, schrijft. De dageenheid van Mars is anders dan die van de aarde, aangezien Mars er langer over doet om een baan om de zon af te leggen. Het is een soort dagboek, en zijn enige plek om een soort van gesprek te hebben. Hij verteld er openhartig over de problemen en successen van zijn Marsavontuur. Dat zou snel kunnen gaan vervelen, ware het niet dat Mark een bijzonder humoristisch en sarcastisch persoon is. Ook is het erg leuk om zijn denkproces te volgen waarmee hij inventief de grote problemen oplost die ongepland wonen op Mars met zich meebrengt.

Het audiobook voegde hier naar mijn mening een extra dimensie aan toe. Ik had het gevoel dat ik naar opnames van Mark’s log aan het luisteren was, die hij op Mars had opgenomen. Het was dus net alsof ik er bij was, en het die dag gebeurd was. Dat was erg gaaf, en trok me nog net even meer het boek in.

Mark’s log entries worden afgewisseld met passages bij NASA. Daar is de sfeer niet erg prettig aan het begin van het boek, omdat ze net een astronaut hebben verloren én een peperdure missie is afgeblazen en op weg naar huis. Dan komt er een stagiare aan de hand van satellietbeelden achter dat Mark nog leeft, en al snel gaat dat nieuws een eigen leven leiden. Als de media hier weet van krijgt, ontploft het nieuws, en word er op CNN zelfs iedere werkdag een half uur lang “Mark Watney-journaal” uitgezonden, mét medewerking van NASA. De Amerikaanse overheid geeft extra geld aan NASA, en iedereen binnen de organisatie wordt ingezet om Mark terug te halen. Niet omdat hij nu zo belangrijk is, maar meer als vereniging van het land en als grote science-show. Toch is iedereen wel bijzonder begaan met Mark.

Dit stuk boek wordt gelukkig zeer gedetailleerd en geloofwaardig uitgewerkt. Veel personages worden geïntroduceerd, en ze zijn allemaal interessant. Hoewel, allemaal, er is één personage dat ik erg irritant vond, maar dat vonden de personages ook. Annie, de PR-dame, die wilde per sé een foto van Mark in de ruimte, zonder helm. Ze snapte niet dat dit niet kon omdat er geen zuurstof is op Mars. Muts.

Ik heb weinig tot geen natuurkundige, scheikundige en wiskundige aanleg, wel een fascinatie voor wetenschap. De reden dat ik dit zeg, is dat er in dit boek redelijk wat technobabble zit. De technische termen waar onder andere Star Trek-episodes vol mee zitten, met als uitzondering dat ze in het boek redelijk mogelijk lijken, in tegenstelling tot Star Trek, waar 90% van de termen niet bestaat. Ik vond het interessant en bijdragen aan de sfeer, het is nu eenmaal een astronaut in een onmogelijke situatie. Het laat het denkproces zien, en geeft een goede weergave van de problemen die Mark heeft. Maar ik kan me ook voorstellen dat het supersaai is als je het geen snars interesseert.DSC_0078

Er komt een film van het boek, hij staat op 2 oktober van dit jaar gepland. Matt Damon speelt Mark, de film wordt geregisseerd door Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator) en verder spelen onder andere Kate Mara (House of Cards, 24) en Jeff Daniels (Dumb and Dummer, The Newsroom) mee. Best een sterrencast dus, en ik ben ook erg benieuwd of de spanning en sfeer, die zich uitstekend leent voor een film, goed vertaald kan worden naar het witte doek.

Ik heb maar één puntje van kritiek: de Nederlandse titel en kaft. Dan heb je zo’n prachtige kaft, met het rood/oranje van Mars, en dan maak je er een donker, somber en generiek uitziend boek van. Onbegrijpelijk. En wat nog onbegrijpelijker is, is de Nederlandse titel. Als je The Martian letterlijk zou vertalen, dan krijg je De Marsman, wat een best aardige titel is. Nog steeds ondergeschikt aan het Engelse origineel, maar ok, het kan er mee door. Nee, dan hebben ze het boek Mars genoemd. Dat is toch geen uitnodigende titel? Dat samen met de donkere, dompige titel, maakt het geheel niet echt aantrekkelijk. Zonde!

The Martian is een van de uniekste, interessantste en spannendste boeken die ik in een tijd gelezen heb. Het is bekend, en tegelijk vreemd tegelijk. Mars is niet zo’n bijzondere plek, ware het niet dat het nogal dodelijk is. Mark is erg grappig, en het is interessant om te zien hoe hij thuis probeert te komen. Ik kan me niet voorstellen wat ik zou doen als ik alleen op Mars zou zitten. Ik denk niet dat ik het een week uit zou houden, laat staan de oplossingen te verzinnen die Mark verzint.

Waardering: ***** (5/5)

Titel: The Martian
Nederlandse titel: Mars
Auteur: Andy Weir
Genre: Drama, Science-fiction
[bol_product_links block_id=”bol_55ca6c7065ef7_selected-products” products=”9200000025353479″ name=”The Martian ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschiedenisgek, seriefanaat, filmfan en boekenwurm.

Discussion2 reacties

Laat een reactie na:

CommentLuv badge